Kövesd a Pulit!

Puli_new.jpg

Shepard_Slayton_MoonShot_cover.jpgAz űrrepülésre váró majmok rikoltozását hallgatták az asztronauták a szállásukra menet. Elegük lett, inkább egy motelbe költöztek. Többek között ez is olvasható az első amerikai űrhajós, Alan Shepard és Deke Slayton által közösen írt "Moonshot" című könyvben, amiből ezen a blogon fordítunk részleteket magyarra:

"Az űrhajó szimulátor mintájára „az S Hangárban lévő legénységi lakrész leírhatatlan volt: spártai felszereltségű, barátságtalan és totál kényelmetlen volt” – idézte fel Shepard. „A hálórészleghez csak egy hosszú, rosszul megvilágított folyóson át lehetett eljutni, ami nagyon kellemetlen séta volt: útközben a nem messze elszállásolt kisebb majomkolónia huhogását, sikoltozását, kiabálását és üvöltését lehetett hallani.”

Az asztronauták megelégelték a dolgot: épp elég, hogy a vigyorgó majmok megelőzik őket az űrrepülésben, de arra senki nem kényszerítheti őket arra, hogy a visongó hordával még egy fedél alatt is éljenek. Így aztán fogták magukat, és az S Hangárból egy tengerparti motelbe költöztek, ahol emberhez méltóan élhettek.

Ez óriási pszichológiai változás volt. Alan, Deke és a többiek órákig futottak Cocoa Beach apró, keményszemcséjű homokján: itt szinte itták a friss tengeri levegőt, miközben pelikánrajok vitorláztak a fejük fölött. Főhadiszállásuk és állandó lakhelyük a Holiday Inn lett Cocoa Beach-en, amit Henri Landwirth vezetett, aki kisfiúként megjárta Hitler egyik koncentrációs táborát is.

A belgiumi születésű ifjú valahogy túlélte a tábor borzalmait, és sikerült eljutnia az Egyesült Államokba egy húszdolláros számla társaságában. Azonnal kérvényezte az amerikai állampolgárságot, majd letelepedett Floridában, ahol hoteltulajdonos lett. A Mercury Projekt előtt Henri Landwirth csekély hírnévre tett szert azzal, hogy nála szálltak meg a Cape Canaveralra látogató kongresszusi képviselők, katonatisztek, újságírók és külföldi vendégek.
Ha az asztronauták Henrinek, vagy a személyzetből bárkinek gondot okoztak volna, bármikor kihajította volna őket, dallamos flamand akcentusával emlékeztetve őket az alapigazságra: „Kuncsaftokat mindig találok! Jó segítséget nehezen!”

Henri karakteres ember volt, és minél hosszabb ideje ismerte az asztronautákat, annál jobban megszerette őket, és egyre engedékenyebb lett velük szemben, miközben magában azt dörmögte: „A srácok már csak ilyenek.” Barátsággal, étellel kínálta őket, és védett övezetet biztosított számukra, ahol pihenhettek és kiereszthették magukból a fáradt gőzt.

Mindezt Gordo Cooper egyszer azzal jutalmazta, hogy egy éjszaka hallal töltötte meg az úszómedencét, így Henri a medence széléről kedvére pecázhatott horgászbottal a kezében. A többi szállóvendég nem volt elragadtatva attól, hogy halak között kell úszkálnia, miközben Gordo sok horoggal ellátott felszerelését kerülgethették.

Ez a hal-a-medencében-mutatvány volt a legdurvább asztronauta csíny, és egészen addig ez is vitte a pálmát, míg egy este a Mercury-Atlas indítóállás személyzete és az asztronauták elhatározták, hogy bulijukat a közeli Banana River-en a csónakból Henri moteljébe helyezik át. A folyó barátságtalan lett, és a hajón sem volt valami kiváló az ellátás, így az indítóállás csapata és a jövő űrhajósai felkapták az egész átkozott kishajót, végigcipelték a forgalmas utcákon, majd Henri úszómedencéjébe kötött ki.
Ott álltak a medence közepén ringatózó csónakon, és ezt kiabálták. „Rumot a legénységnek, friss húst a tiszteknek”, Ez egészen addig így is ment, amíg egy-két feleség meg nem jelent a színen, és be nem borították őket a vízbe, Henri legnagyobb rémületére."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://moonshot.blog.hu/api/trackback/id/tr864967863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása