Kövesd a Pulit!

Puli_new.jpg

Shepard_Slayton_MoonShot_cover.jpgAz Apollo-13 robbanása a legjobbkor történt. Ha a holdraszállás után következik be, a legénység nem élte volna túl az utazást. Erről is ír az első amerikai űrhajós, Alan Shepard és Deke Slayton az általuk közösen jegyzett "Moonshot" című könyvben, amiből ezen a blogon fordítunk részleteket magyarra:

"Deke gondterhelten vakargatta a fejét. „Nagyon úgy tűnik, hogy ez esetben a holdkomppal kell korrigálni a pályát.”
Mindenki fejében ugyanaz a kérdés motoszkált. A sértetlen holdkomp hajtóműve a műszaki egység hajtóművéhez képest feleannyi teljesítményével képes lesz-e „ráállítani” a parancsnoki és műszaki egység, valamint a holdkomp együttesét a visszatéréshez szükséges pályára? Az űrhajó irányításáért felelős szakember kiszámította a pályakorrekcióhoz szükséges pontos sebességet. Meghatározta a gyújtás pontos hosszát és irányát, amit előbb a szimulátorokban lévő asztronautáknak adtak oda. Ők elpróbálták a gyújtást, ellenőrizték az ezzel elért sebességet és az irányt. Aztán még egyszer lemodellezték az egészet. Végül egyikük a magasba tartotta a hüvelykujját: „Meg tudják csinálni” – mondta nemes egyszerűséggel.

Amíg mindezt kiszámolták, és a szimulátorban ellenőrizték, az Apollo-13 legénységének puszta túlélése égető kérdéssé vált. Az oxigén folyamatosan szivárgott az űrhajóból – vele együtt a rendelkezésre álló áram is egyre fogyott – így az űrhajó minden perccel közelebb került a pusztuláshoz.
Pontosan ötvenegy perccel az Apollo-13 robbanása után Gene Kranz a Küldetésirányítás személyzetéhez fordult. „Ha nem találunk ki valamit, a srácok kevesebb mint két óra múlva egy magatehetetlen roncs fedélzetén utaznak majd – leszámítva azt a három, rövid élettartamú akkut és a megmaradt oxigénkészletüket. Az akksikat azonban nem használhatjuk, mivel a légkörbe lépésre kell tartalékolni őket.”

„Ha egyáltalán eljutnak odáig, a fene egye meg” – káromkodott Deke.
Jack Lousma CapCom épp készült továbbítani az üzenetet, de Swigert megelőzte, és az Odyssey oxigéntartaléka iránt érdeklődött.
„Az oxigén folyamatosan csökken. Épp azt fontolgatjuk, hogy a holdkompot mentőcsónak gyanánt kellene használni” – tájékoztatta Lousma.
„Mi is valami ilyesmiben gondolkodunk” – felelte Swigert.

Glynn Lunney küldetésigazgató és csapata váltotta Kranz stábját, majd bevették magukat a Küldetésirányítás „lövészárkaiba”. Őrá várt a döntés, hogy az Aquarius nevű leszállóegységet az űrhajózás történetének első mentőhajójává alakítsa. Nem sok vita volt. Az Aquarius jelentette a három ember egyetlen esélyét a túlélésre.
A szimulátorokban az asztronauták elkeseredetten próbáltak megoldást találni az újabb és újabb problémákra. Lovell legénységének ki kellett üzemelnie az Odyssey-t. Ez nem azt jelentette, hogy minden leállítottak, hanem kvázi hibernálták, hogy később, a légkörbe lépés megkezdése előtt fel lehessen éleszteni. Ezzel egyidőben az Aquariust viszont be kellett üzemelni, mégpedig úgy, hogy ehhez nem használhatták sem a parancsnoki, sem a műszaki egység elektromos áramát. Ilyesmit soha korábban nem csináltak még.
„Úgy tűnik, hogy nagyjából tizennyolc percünk maradt” – jelentette az egyik irányító. „Az utolsó üzemanyagcella gyorsan megadja magát.”

Lovell és Haise áttuszkolták magukat a parancsnoki hajót a holdkomppal összekötő alagúton át az Aquariusba. A holdkompot arra tervezték, hogy két embert juttasson a Hold felszínére, majd hozza is vissza őket, hogy aztán űrrandevút hajthassanak végre a parancsnoki egységgel. Normál körülmények között erőforrásai nagyjából negyven órára voltak elegendőek. Ezúttal azonban a holdkompnak az asztronauták lakóhelyévé kellett válnia. És valamilyen úton-módon meg kellett hosszabbítani üzemidejét, hogy a három ember a közel négy napos utazás végéig életben maradjon.

Swigert a haldokló parancsnoki hajóban maradt, a többiek pedig beüzemelték a holdkompot. Egyesével leállította az Odyssey rendszereit. Elemlámpa fényénél dolgozott tovább, amikor a kabin sötétbe került. Mielőtt ő is csatlakozhatott volna holdkompban lévő társaihoz, át kellett mentenie az űrhajó pontos koordinátáit az Aquarius parancsnoki hajóéval azonos rendszerébe.
Amíg Swigert a Lovell szerint mostanra „elhagyatottá és szánalmassá” vált parancsnoki egységben dolgozott, addig Lovell és Haise szétszedte Haise holdsétára szánt szkafanderét, és egy három méter hosszú vezetéket eszkábáltak össze, amit aztán a holdkomp oxigénrendszerére kötöttek. A vezetéket ezután a parancsnoki egységbe vezették át, így Swigertnek épp elég ideje maradt a hajó teljes kiüzemelésére, amire majd a Földre való visszatéréshez lesz szükség.
Hiába tűnt zsúfoltnak a parancsnoki egység, a holdkomphoz képest kifejezetten tágas volt. Attól kezdve, hogy teljesen a holdkompra bízzák magukat, az asztronautáknak a hideg, nyirkos és hibernált Odyssey-be kell átmenniük ételért, illetve, ha WC-re akartak menni. Rendkívül kényelmetlen három napnak néztek elébe.

Miközben fél szemmel azt figyelte, ahogy Lunney csapata a pályaszámításokat végzi, Deke arról beszélt a többieknek, hogy a dolgok alakulhattak volna rosszabbul is – ez a következtetés a jelenlegi helyzet ismeretében őrültségnek hatott. Ha a robbanás akkor következett volna be, amíg Lovell és Haise a Holdon tartózkodik, vagy azután, hogy visszatértek a Holdról, összekapcsolódtak az Odyssey-vel, és elindultak hazafelé – mutatott rá Deke – semmit nem lehetett volna tenni az asztronauták megmentése érdekében. Az Aquarius ez esetben ugyanis már nem lenne velük, és túlélésük a mozgásképtelenné vált, haldokló parancsnoki egységen múlna.
„Ha már ennek mindenképp így kellett történnie” – elemezte Deke – „akkor soha jobbkor nem történhetett volna. Azzal, hogy így történt a dolog, van esély rá, hogy élve hazahozzuk ezeket az embereket.”

Kranz csapata kidolgozott egy manővert, ami a legtöbb esélyt jelentette az Apollo-13 hazatérésére. „Pár óra múlva rövid időre bekapcsoljuk a hajtóművet, mielőtt még elérnék a Holdat. Ezzel a szabad visszatérés pályájára állnak. Aztán egy újabb gyújtásra is sort kerítünk, akkor a légkörbelépéshez megfelelő pozícióba kerülnek. Ezzel a módszerrel négy nap alatt érnek haza. Így most az a feladatunk, hogy az első gyújtás után kitaláljuk, miként tarthatjuk őket életben, mielőtt még elfogyna mindenük.”
Öt órával és harmincöt perccel a bénító erejű robbanás után, az asztronauták harmincegy másodpercre beindították az Aquarius leszállófokozatának hajtóművét. Az időzítés, a hajtómű tolóereje és az irány tökéletes volt. Ezzel egy kritikus mérföldkövet hagytak maguk mögött. „Oké, Houston. A gyújtásnak vége” – erősítette meg Lovell. „Most a kiüzemelésről kell beszélnünk.”"

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://moonshot.blog.hu/api/trackback/id/tr725795470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hauzer 2014.02.03. 14:42:39

Megjelent ez Magyar fordításban?

ninimimi 2014.02.03. 18:44:10

Igen, Tom Hanks (Jim Lovell) főszereplésével :-)

Egyébként igen, engem is érdekelne a komoly válasz. Előre is köszi, aki tudja.
Bár nem hiszem, mert akkor a kedves posztoló nem melózna vele. Amit ezúttal is köszönök.

Ami pedig a történetet illeti: a technológia, a tudás legalább akkora győzelme volt visszahozni őket egy ilyen helyzetből, mint a sikeres holdi utazásaik.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.02.03. 20:24:59

@ninimimi: Én még angolul sem találtam sehol. Legalábbis ingyenes letöltés formájában (torrent) nem.

Ami a posztot illeti: tényleg hatalmas szerencse volt a szerencsétlenségben. Szinte hihetetlen, hogy a Hold-küldetéseket egyetlen ember elvesztése nélkül sikerült végrehajtaniuk (a tényleges küldetéseket, nem a teszteket).

Kis ember 2014.02.03. 20:25:03

@ninimimi:
A Kennedy űrközpontban úgy is hívják: "a legsikeresebb kudarc".

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.02.03. 20:26:07

Hm, de gyorsan sikerült törölni a kommentemet. Köszönöm!

Rollende Landstrasse 2014.02.03. 20:55:55

@Hauzer: A teljes amerikai holdprogramról, annak előzményeiről megjelent egy vaskos könyv Holdséta címmel. A blogban olvasható történetek abban is benne vannak, nagyon jó szöveggel és szakmailag hitelesen leírva. Rengeteg jó minőségű fotóval illusztrálva. Sajnoa már nem kapható, az internetet kell feltúrni érte. Én könyvtárból kölcsönöztem, egy hónapig stabil olvasnivalót szerezve.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.02.03. 21:30:53

@Rollende Landstrasse:

Ha beszkennelnéd, azzal sok embernek szereznél örömet.

Magadnak meg hozzáférést az internet talán legnagyobb magyar könyvgyűjteményéhez (nem a MEK-re gondolok).

_Epikurosz_ 2014.02.03. 21:31:36

Repülőtervezés: www.edx.org/course/mitx/mitx-16-110x-flight-vehicle-aerodynamics-871
(differenciálegyenleteknek a kinézetét érdemes tudni + angolul + termodinamikát)

Hiperszonikus repülés: www.edx.org/course/uqx/uqx-hypers301x-hypersonics-shock-waves-1435
Prerequisites
This is an open course and anyone can choose to participate and learn about hypersonics. If, however, you want to delve into the field deeply, it is recommended that you have a good understanding of introductory concepts in Calculus, Fluid Mechanics and Thermodynamics. These will enable you to fully participate in the course, particularly the assessment tasks. The following online courses could be useful for you to access before you start to get yourself up to speed:
• Differential Equations (MIT Opencourse): Unit 1: Basic DE’s, Linear ODE’s, Integrating Factors
• Calculus with Applications (MIT Opencourse): Any calculus related math required for our course
• Thermodynamics and Kinetics (MIT Opencourse): Look up lecture notes to cover basic introductory thermodynamics

ninimimi 2014.02.04. 09:01:22

@Kis ember: Köszönöm, tényleg remek elnevezés, még nem hallottam.

nandras01 2014.02.04. 10:19:51

@Kovacs Nocraft Jozsefne: az ncore- on fenn van pdf formátumban. éppen most töltöttem le :)

alapos 2014.02.04. 10:31:22

@nandras01: Elárulod, hogyan kerestél rá? Mert nekem csak a Michael Jackson könyvet adja ki találatnak :(

nandras01 2014.02.04. 10:35:31

@alapos:
a francba!
nem is néztem a tartalmát, csak a címet.
korai volt az örömöm :(

Kis ember 2014.02.04. 10:53:31

@ninimimi:
Angolul "The Successful Failure"

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.02.04. 11:20:01

@nandras01: Én nem találom. Moonshot címmel csak a film van fenn.

nandras01 2014.02.04. 11:25:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne: pedig van fenn egy "holdséta" c. könyv, csak az nem "arról" a holdsétáról szól, hanem michael jacksonról.
sajnos bedőltem neki, nem voltam elég figyelmes- és még téged is félrevezettelek.
bocs.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.02.04. 11:31:20

@nandras01: OK, eszembe sem jutott Holdséta címmel keresni. :)

"és még téged is félrevezettelek"

Ugyan már, csak ennél nagyobb baj ne érjen engem soha. :)
süti beállítások módosítása