Kövesd a Pulit!

Puli_new.jpg

Shepard_Slayton_MoonShot_cover.jpgSokan kritizálták Kennedy elnököt, mivel szerintük a nélkülöző amerikaiaktól vette el a pénzt az általa meghirdetett holdprogram. Többek között ez olvasható a két amerikai asztronauta - Alan Shepard és Deke Slayton - "Moonshot" című könyvében, amiből részleteket fordítunk magyarra:

"Akadtak persze olyanok is, akik kritizálták a nagy vállalkozást, és akik John F. Kennedy nemzeti büszkeség-keresését merő pénzkidobásnak tartották. Szerintük a holdraszállásra költött pénz a szükségben élő amerikaiak rovására ment.
 
Azok viszont, akik letisztult jövőképpel rendelkeztek, figyelmen kívül hagyták a zsémbes megjegyzéseket és a morgolódást. Tudták ugyanis, hogy az a műszaki fejlesztés, ami lehetővé teszi a holdraszállást, az élet számtalan más területére is hatással lesz: meggyorsítja a technológia fejlődését, ami jobb, kisebb és kevésbé drága számítógépek megalkotásához vezet. Csodákat tesz az elektronika területén, a globális időjárás-előrejelzést a középkori művészetek szintjéről tudományos szintre emeli, forradalmasítja a kommunikációt, és a súlytalanság állapotában új gyógyszerek, gépek kifejlesztését teszi lehetővé – és olyan gyógymódokat, amik az emberiség betegségeinek, járványainak gyógyításához szükségesek.
 
Sok kutatóra nem hatottak ezek az érvelések és magyarázatok: ők képesek voltak történelmi távlatból szemlélni az eseményeket. Az ember mind magasabbra és magasabbra tör – mondták csöndesen – mivel ez az ember legalapvetőbb ösztöne.
Az első gondolkodó embert veleszületett ösztön vezérelte, ami azt diktálta, hogy mindig magasabbra tegye a lécet, mindig tovább merészkedjen. Ezért egyenesedett fel, és ezért kezdett el absztrakt módon gondolkodni valahányszor a múltra emlékezett, hogy jobban láthassa a jövőt.

Az asztronauták voltak Amerika első hírnökei, amikor a világ az 1960-as évektől kezdve mindaddig ismeretlen magasságokba tört. És amikor egy fiatal, letisztult jövőképpel rendelkező elnök kijelentette, hogy a Holdra kellene menniük, el is mentek oda.

Most, évtizedekkel később ugyanezek az asztronauták visszatértek Houstonba, hogy Deke Slayton emléke előtt tisztelegjenek, aki segített megvalósítani mindannyiuk álmát, és akit ők maguk választottak vezetőjüknek.
A repülőgépek kigurultak és megkezdték a végső megközelítést, a leszállópályák szinte értük nyúltak. Az asztronauták az ablakon kinézve elmosódottan látták saját gépük körvonalát, és közben rádöbbentek arra, hogy nincs többé saját, egyéni múltjuk. Ahogy elhaladtak a Küldetésirányítás épülete előtt, az idő sokuk számára megállt. Átláttak a falakon, a fémeken az üvegeken, és megdöbbentően élesen elevenedett meg előttük ifjúkori buzgó önmaguk, visszapörgetve az eltelt éveket oda, amikor először jutott el ember a Holdra." (Folyt.köv.)

Ez nem sci-fi: a Google által szponzorált 30 millió dollár összdíjazású Lunar X PRIZE versenynek egy magyar csapat is a résztvevője. A cél: magánpénzből eljutni a Holdra. Ezen a blogon pénz helyett lájkokat gyűjtünk nekik: csatlakozz Te is a Puli Space facebook-oldalához!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://moonshot.blog.hu/api/trackback/id/tr744812164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása