Kövesd a Pulit!

Puli_new.jpg

Shepard_Slayton_MoonShot_cover.jpgAz asztronauták mérhetetetlenül frusztráltak lettek, amikor Wernher von Braun bejelentette, hogy Ham, a csimpánz repülése után újabb tesztrepülésre van szükség. Többek között ez is olvasható az első amerikai űrhajós, Alan Shepard és Deke Slayton által közösen írt "Moonshot" című könyvben, amiből ezen a blogon fordítunk részleteket magyarra:

"Ham repülése azonban szánalmasra sikeredett, és az alabamai Huntsvilleben Wernher von Braun a konzervatív módon döntött, mivel felelősséget érzett az emberélet iránt. Von Braun teljesen lelombozta Shepardot és a többi Mercury-pilótát, amikor mindössze ennyit mondott: „Még egy ember nélküli Mercury-Redstone repülésre van szükség”.

Mivel Shepard együtt dolgozott a mérnökökkel, pontosan tudta, hogy Ham Redstonejában a gondot egy huszadrangú elektromos relé hibája okozta. Ezt könnyen és gyorsan ki lehetett javítani, és a Redstone rövidesen ismét tökéletes állapotban volt. „Az Isten szerelmére, repüljünk. Most!” Alan rimánkodott a NASA hivatalnokainak. „Még von Braun is elégedett lehet azzal, amit találtunk.”
Tévedett. Dr. van Braun megingathatatlan volt. „Újabb tesztrepülésre van szükség.” Shepard becserkészte irodájában Chris Kraft repülési igazgatót, és neki dohogott: „Nézd, Chris, mi pilóták vagyunk” – kezdett bele mondandójába. „Ha valami meghibásodik, megjavítjuk, a fenébe is.” „Tudom, Alan” – felelte. „Pontosan tudom, honnan jöttetek.”
„És, akkor erre mit lépsz?” – kérdezte Shepard. „Napnál világosabb, hogy a problémát a relé okozta, amit már kijavítottunk.”
„Így van.”
„Akkor miért nem haladunk? Miért nem repülhet ember már a következővel?”
„Minek pocsékoljuk el az időt, nem igaz?” – mosolygott Kraft.
„Így van.”
„Azért, mert a rakéták esetében” – ingatta a fejét a repülési igazgató – „Wernher a király.”
„A király?”
„A király.”
„Felejtsd el az egészet, OK?”
„Rendben.”
Shepard eltűnődve távozott az irodából. A március 24-i Redstone repülése csodálatosan alakult, és Shepard kis híján belebetegedett a dologba. Tudta, hogy neki kellett volna rajta lennie. Ő lehetett volna az első ember a világűrben. Ott lebeghetett volna a súlytalanságban, a horizont éles görbületét bámulva maga alatt, miközben az oroszok még mindig böszme nagy gyorsítórakétájukkal viaskodnak. „Beértük őket” – emlékezett vissza később. „Hajszál híján beértük őket, aztán tálcán nyújtottuk át az elsőbbségünket.”


* * *

Hosszú ideig hánykolódott az elalvás határán. Ez így ment egész éjszaka. Emlékek között lebegett, miközben hangok szűrődtek be szobája falán. Furcsamód képtelen volt eldönteni, hogy a hangok a múltból vagy a jelenből származnak-e, de azokkal foglalkozott, amik édesapját juttatták eszébe. Egy ácsot, egy tapasztalt mesterembert, aki keményen dolgozott azért, hogy ilyen különlegessé varázsolja faházukat a Szovjetunió nyugati részén, a Szmolenszk közelében lévő Klusino faluban.
Aztán erőteljesebb emlékek törtek rá. Puskaropogás, felrobbanó repeszek. A német tankok földrengésszerű morajlása, ahogy keresztülvágtak szülővárosán. Nagyon kíváncsi fiú volt akkoriban, nézte, ahogy a szülei által felépített kis világ darabjaira hullott, ahogy az ellenséges megszállás alá kerültek.
Engedelmeskedtek a náciknak, akik – valahányszor csak lehetőségük adódott rá –, kifosztották a betakarított gabonát, feldúlták azt, ami a falujukból még megmaradt. Majd egyre inkább más hangokat is lehetett hallani, és álmában tisztán fel tudta ezeket idézni. Repülőgép-motorokat. Eleinte csak németeket. Aztán más gépek is érkeztek vörös csillaggal a szárnyaikon, és hatalmas harcokat követően orosz tankok nyomultak be Klusinoba.""

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://moonshot.blog.hu/api/trackback/id/tr1004973398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása