Kövesd a Pulit!

Puli_new.jpg

Shepard_Slayton_MoonShot_cover.jpgAmikor von Braun engedélyt kért egy műhold világűrbe juttatására, Eisenhower nemet mondott: lebecsülte a szovjeteket, a németeket pedig nem szívlelte. Többek között ez is olvasható az első amerikai űrhajós, Alan Shepard (az egyetlen ember, aki a Holdon golfozott) és Deke Slayton által közösen írt "Moonshot" című könyvben, amiből ezen a blogon részleteket fordítunk le magyarra:

"Két évvel korábban, 1954-ben von Braun Washingtonban találkozott az élet gyakorlati és elméleti területén tevékenykedő, hozzá hasonló űrőrültekkel, hogy átbeszéljék, mivel járulhatnának hozzá a Nemzetközi Geofizikai Év eseményeihez – ez egy nemzetközi tudományos kezdeményezés volt, aminek keretében a tudósok a világ minden tájáról a Földdel kapcsolatos kutatásokat végezhettek 1957 júliusa és 1958 decembere között. Von Braun kijelentette, hogy a Redstone rakétára szerelt felső rakétafokozatokkal egy kétkilós műholdat képes lenne pályára állítani, és így a légkör felső részét lehetne tanulmányozni. A Haditengerészeti Kutatási Hivatal nyolcvannyolc ezer dollárt biztosított a vállalkozáshoz, és ezzel megszületett az Orbiter Projekt.

Kérészéletű projekt volt. A Fehér Ház által meghívott tudósokból álló bizottság úgy határozott, hogy a műholdat civil fejlesztésű rakétával kell a világűrbe juttattni, épp ezért egy Vanguard nevű új gyorsítórakéta fejlesztését javasolták.

Azzal érveltek, hogy egy nem-katonai felhasználásra szánt rakéta több tiszteletet vívna ki egy olyan tudományos projekt számára, mint amilyen a Nemzetközi Geofizikai Év. Eisenhower elnök egyetértett velük. Von Braun viszont prüszkölt: „Semmi kifogásom a tisztelet ellen, de ez egy hidegháborús eszköz. Mennyivel lenne tiszteletreméltóbb a helyzet, ha egy ismeretlen eredetű mesterséges csillag hirtelen megjelenne a fejünk fölött?”

Akkoriban egyesek tudni vélték: Eisenhower és támogatói azt akarták, hogy a világ első műholdját egy amerikai kutatócsoport juttassa földkörüli pályára a von Braun által vezetett német háborús veteránokból álló csoport helyett.
A kormányt nem érdekelte, hogy akkoriban egyetlen amerikai kutatóközpont sem rendelkezett a németek mérnöki tudásával és rakétatudásával, ahogy a Redstone Arsenal által kifejlesztett eszközökkel sem. Azt gondolták - legalábbis Washingtonban - hogy van idő a fejlesztésekre.

Az Eisenhower-kormány nem vette figyelembe a Moszkvából érkező jelentéseket. Ezekből kiderülhetett volna, hogy a szovjetek rohamléptekben fejlesztik azt a technológiát, amivel ők lehetnek a világűrben az elsők. Nem csak, hogy interkontinentális hatótávolságú rakétákat indítottak Csendes-óceáni célpontok ellen, de bejelentették, hogy saját műholdat kívánnak földkörüli pályára állítani a Nemzetközi Geofizikai Év keretében. Washington, különösen a Pentagon, elintézte a dolgot annyival, hogy a bejelentést blöffnek minősítette, és nem hitték, hogy a szovjetek már rendelkeznek az ehhez szükséges technológiával.

Wernher von Braun azonban odafigyelt az apró jelekre is. Hallgatta az orosz közvetítéseket, és olvasta a világ különféle tudományos konferenciáin keringő részletes tanulmányokat. Ugyancsak nagy figyelmet fordított az Iránban lévő amerikai támaszpontokról érkező radarjelentések tanulmányozásának: ezek minden kétséget kizáróan megerősítették, hogy az oroszok rakétái amerikai társaiknál magasabbra, messzebbre és gyorsabban repülnek.

Von Braun a Pentagon és a Fehér Ház illetékeseinél jobban átlátta a helyzetet: ha egy Jupiter-C rakéta pályára tudna állítani egy műholdat, akkor a szovjetek nyolcezer kilométer hatótávolságú, nehéz robbanófejeket cipelő rakétáikkal jó eséllyel képesek útnak indítani saját műholdjukat.
Amikor von Braun engedélyt kért egy műhold világűrbe juttatására, Eisenhower nemet mondott, a 29-es Rakéta pedig egy színben dekkolt az Arzenál területén. Washington szabad utat adott az oroszoknak, hogy ők mutathassák meg a világnak a jövőt."

Ez nem sci-fi: a Google által szponzorált 30 millió dollár összdíjazású Lunar X PRIZE versenynek egy magyar csapat is a résztvevője. A cél: magánpénzből eljutni a Holdra. Ezen a blogon pénz helyett lájkokat gyűjtünk nekik: csatlakozz Te is a Puli Space facebook-oldalához!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://moonshot.blog.hu/api/trackback/id/tr74869227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása