Kövesd a Pulit!

Puli_new.jpg

Shepard_Slayton_MoonShot_cover.jpg"Úristen, Bill, tudod mit jelent ez? Az oroszok épp most állítottak egy műholdat földkörüli pályára!" A szovjet Szputnyik először az amerikai szerkesztőségeket sokkolta. Többek között ez is olvasható az első amerikai űrhajós, Alan Shepard és Deke Slayton által közösen írt "Moonshot" című könyvben, amiből ezen a blogon fordítunk részleteket magyarra:

"A Szputnyik híre végigsöpört a világon. Az ország szerkesztőségeibe kötött Associated Press nyomtatókon öt csengő szólalt meg egyszerre, jelezve, hogy vezető sztori érkezett. A szerkesztők és riporterek gyorsan a nyomtatóból megjelenő papírhoz rohantak. Nem akartak hinni a szemüknek. Az NBC New York-i szerkesztőségében sem történt ez másképp.

Bill Fitzgerald szerkesztő éppen végzett a következő híradójával. Dermedten ült az asztalánál, amikor a gépek csörömpölni kezdtek. A csengők hangja visszhangzott a nagy szerkesztői teremben, ahogy asztalától a távírószobába ment, és megállt a fő AP-gép előtt. Elkerekedett szemmel bámult a bejövő másolatra.

KÖZLEMÉNY

LONDON, OKT. 4. (AP) – A MOSZKVAI RÁDIÓ MA ESTI KÖZLÉSE SZERINT A SZOVJETUNIÓ FÖLDI MŰHOLDAT INDÍTOTT. AZ EZÜST SZÍNŰ, KOSÁRLABDA MÉRETŰ MŰHOLD TÖMEGE 83,5 KILOGRAMM.
A MOSZKVAI RÁDIÓ SZERINT 96 PERCENKÉNT KERÜLI MEG A BOLYGÓT, PÁLYÁJÁNAK LEGMAGASABB PONTJA 916 KILOMÉTERRE VAN, ÉS TÖBB MINT 27350 KM/H SEBESSÉGGEL SZÁGULD.

„A fenébe!” – Fitzgerald undorodva köpött egyet. Nem is annyira a hír tartalma miatt, jóval inkább azért, mert a teljesen kész híradóját most lehúzhatta a WC-ben. Kisietett a távírószobától a széles hírközponton át, és berontott Morgan Beatty irodájába. „Mo’, frissítenünk kell” – ordította. „Az egyik átkozott orosz rakéta elszabadult, és egy kosárlabdát, vagy mi a fenét elvesztettek az űrben.”

A tapasztalt híradós hitetlenkedve nézett a felpörgött szerkesztőre. „Add azt ide” – kérte, kikapva a távirat másolatát Fitzgerald kezéből. Olvasás közben egyre jobban elkerekedett a szeme. „Úristen, Bill, tudod mit jelent ez? Az oroszok épp most állítottak egy műholdat földkörüli pályára! Erről beszéltek, és most – a fenébe is – tényleg megcsinálták.” A felismerés lassan áthatotta Fitzgeraldot. Vett egy mély levegőt. „OK, mitévők legyünk, Mo?”

„Legjobb lenne egy gyorshírt kiadni” – vágta rá Beatty. „Azonnal be kell jelentkeznünk élőben.” Kirúgta maga alól a székét, és a távírószoba felé vette az irányt, miközben válla fölött még visszakiáltott: „Állítsátok rá az RCA rövidhullámú állomást! Állítsátok rá a műhold frekvenciájára. Szükségünk van ennek az izének a hangjára, amikor elhúz fölöttünk.”"

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://moonshot.blog.hu/api/trackback/id/tr644881917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása