Kövesd a Pulit!

Puli_new.jpg

Shepard_Slayton_MoonShot_cover.jpgAz Apollo-programban több mint húszezer alvállalkozó vett részt, 400 000 műszerészt, mérnököt, menedzsert vonzott magához a NASA. Erről is ír az első amerikai űrhajós, Alan Shepard és Deke Slayton az általuk közösen jegyzett "Moonshot" című könyvben, amiből ezen a blogon fordítunk részleteket magyarra:

"A Langley Légibázis asztronauta irodájában Alan Shepard az asztala mellől hallgatta Kennedy szavait a rádióban. Arca változó érzelmekről árulkodott: hitetlenségről, reményről, csodálatról. Végül már képtelen volt érzéseit magában tartani.
A többiekhez fordult. „Valóban jól hallottam? Tényleg azt mondta, amit hallani véltem?”
Deke Slayton bólintott. „Jól hallottad” – erősítette meg Alant. „Ez az ember azt akarja, hogy leszálljunk a Holdra. Leszállást mondott, nem csak a Hold megkerülését” – hangsúlyozta Deke.
„Oké, de nem emlékeztek arra, amit Washingtonban mondott?” – szögezte neki Alan. „Hogy a Holdat körberepülő küldetést akar. Meg, hogy törekedjünk a biztonságra.”

Gordo Cooper felnézett, és végtelen türelemmel a hangjában megszólalt: „Ez egyszerűen lehetetlen” – kapcsolódott be a beszélgetésbe. „Először is, nincsenek rakétáink. Másodsorban űrhajónk sincs, harmadrészt pedig még azt sem tudjuk, hogyan navigáljunk el odáig, majd vissza.”
Deke Gordora nézett, és elnevette magát a Légierőtől érkezett társán. „Hé, Gordo, ne felejtsd el, hogy Kennedy haditengerész, akárcsak Shepard. Ugyan még csak tizenöt percet töltöttünk az űrben, de már azt latolgatja, honnan kerítünk valahonnan egy térképet. Esetleg síneket fektetünk le a Holdig, hogy eljussunk oda.”
„Ja, az már biztos: haditengerész pilótára vall, hogy így vezetne el minket odáig” – kuncogott Cooper – „síneket követve.”
Alan Shepard széles vigyorral válaszolt, jobb kezének középső ujját a magasba lendítve.
„Kennedy meghibbant” – a megjegyzés a szoba másik végéből érkezett.
„Meghibbant?” – nevetett Deke. „Megtörténhet, hogy a kiváló Gus Grissom százados az elnökünket hibbantnak nevezi?”
Gus vigyorgott egyet, majd John Glenn próbálta felhívni magára a figyelmet. Komoly arccal beszélt. „Ez az egész talán nem is annyira őrültség, srácok” – mondta lassan. „Tudjuk, hogy vannak hordozórakétáink, amik szeretnek felrobbanni.”
„Ja” – jött a csípős megjegyzés. „Mint az a túlfújt lufi, amit Atlasnak hívnak. Még felszállni is képtelen.”
„Meg fogják csinálni” – mondta Glenn határozottan. „De az csak egy pillanatnyi állomás számunkra. A Titan rövidesen kész lesz, ezt mindannyian tudjuk. Ti láttátok a Szárazföldi Erők nagyratörő programjait, amin Wernher dolgozik?”
Mindenki Glenn felé fordult. „Nyögd már ki, John.”

„DARPA” – felelte. Tudták, mire gondol: a Pentagon elitügynökségére. Ez volt a Defense Advanced Research Projects Agency. „A Szárazföldi Erők hatalmas kommunikációs műholdrendszert akar kiépíteni. Hogy azonnal kapcsolatba léphessenek a világ minden pontjával. Így aztán Wernhert rászabadították valamilyen Saturn nevű rakétaszörnyre. Nyolc hajtómű. Valamivel több, mint négy és fél millió N tolóerő a felszálláskor. Egy Mack teherautót is könnyedén fel lehetne küldeni a világűrbe azzal az izével.”
Az asztronauták leültek. „Most is ezen dolgoznak?” – kérdezték.

Glenn bólintott. „A mérnökök szerint nyerő. Mindenesetre, nem gyenge kezdésnek. A kulcsa az erejében és a megbízhatóságában rejlik. Bevallom, mindezt nyolc év alatt összehozni baromi meló, de” – és elvigyorodott: „Van köztetek olyan, aki elég öreg ahhoz, hogy emlékezzen, milyen mélyen ültünk a szarban, amikor a japánok szétvertek minket Pearl Harbornál? Kevesebb, mint négy év múlva Japán már csak egy kupac hamu volt.”
„Nyolc év, ugye?” szólt közbe Deke. Társaira kacsintott. „Kennedy sose mondott volna olyat, amit ne tartana reálisnak. Másrészt viszont gondoljátok csak meg, hogy ez mit jelent számunkra. Nyolc év múlva még mindig fiatalok leszünk.”
Nevetve a térdére csapott. „Nyolc éven belül még mindannyian elmehetünk a Holdra. Erre gondoljatok.”
Deke felállt. „Van valami, amit szerintem mindig fejben kell tartanunk.”
„Mi az?”
„Ha nem lennének az oroszok, mi sehova sem mennénk.”
Ezt senki sem vitatta.

A Kongresszus úgy viselkedett, mintha vitaminbombát adtak volna be neki. Az első pénzügyi évre 1,7 milliárd dollárról szóló csekket hagyott jóvá a NASA-nak, amiből az beindíthatta új programját. Jim Webb, a NASA igazgatója, rászolgált Kennedy bizalmára, amikor nagy hálót vetett ki az Egyesült Államokra, és elkezdte összegyűjteni a legnagyobb tehetségeket a szövetség összes államának vezető ipari és tudományos központjaiból. Majd a kongresszusi választókörzetek arányában kezdte szétosztani a szerződéseket, de emellett még más tényezőket is mérlegelnie kellett. Biztosította, hogy az ország legambiciózusabb műszaki kihívását ne akadályozzák kormányzók és kongresszusi képviselők, akik azért dörömbölnek majd az ajtaján, mert az államukat kifelejtették az űrprogramból. Ezzel a taktikával Webb széleskörű politikai támogatást nyert meg a programnak.

Az amerikai holdutazás mindent elsöprő ereje megváltoztatta az ország arculatát, iparát, tudományos életét és életmódját. Több mint húszezer alvállalkozót, és négyszázezer műszerészt, mérnököt, menedzsert szívott fel a NASA, az adminisztratív és más területeken dolgozókról nem is beszélve.
 
Az új rakéta- és űrprogramok a görög, a római és északi mitológiai alakokról kapták nevüket, és később teljesen mindennapos lett, hogy olyan nevek forogtak közszájon, mint amilyen a Thor, a Jupiter, a Juno, az Atlas, a Titan, a Saturn, a Mercury, a Gemini, a Pegasus, az Orion, a Polaris, a Poseidon és mások. Most ott volt az Apollo, akinek szárnyain emberek repülhetnek a Holdig. Legalábbis, ez volt a terv.
Ekkor még csak 1961-et írtunk. A Hold még mindig elképzelhetetlen messzeségben volt. A meghajtás, a navigáció, illetve a leszállás az élettelen felszínre olyan bonyolult probléma volt, ami leküzdhetetlen akadályként tornyosult előttük.

Eközben az egész program sikere abban rejlett, hogy képesek-e lépésenként haladni. Az ország eddig mindössze egyetlen űrkapszulát juttatott a világűrbe, ami csak öt percet töltött a súlytalanság állapotában.
A második lépés az első megismétlése volt: még több adatot kellett összegyűjteni, majd meg kellett erősíteni az előző lépésben tanultakat. Mintha építőkockákat helyeznénk egymásra.
Gus Grissom repül majd a második, emberes Redstone fedélzetén. Amíg azonban a mérnökök és az asztronauták a vékony gyorsítórakétát előkészítették szuborbitális küldetésére, egyesek figyelmét már a tengerparthoz közelebbi indítóállások kötötték le.

Itt volt a négy indítóállásból álló Atlas-komplexum. Az Atlasnak olyan vékony és érzékeny volt a borítása, hogy belülről nyomás alá kellett helyezni, nehogy légballonszerű szerkezete összeroppanjon. Igazán bizalomgerjesztő volt. Az asztronauták tudták, hogy az Atlas állítja majd őket földkörüli pályára. De akkoriban még senki nem vállalkozott volna arra, hogy felüljön az ingatag kedélyállapotú hordozórakétára.

Az Atlas-küldetéseknek borzalmas volt a statisztikája. Senki nem törte magát az indítóálláshoz, hogy felüljön a másfélmillió Newton tolóerejű lángoszlop tetejére, aminek megvolt az a rossz szokása, hogy szeretett felrobbanni. Kennedy beszéde nagyszabású volt, elképesztően csodálatos. De a Holdhoz vezető utat még ki kellett kövezni."

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://moonshot.blog.hu/api/trackback/id/tr215696049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jag3 2013.12.17. 21:46:52

1) Egyetlenegy a hold küldetésről láthatkpen vagy felvételen sincs egy csillag sem. Érdekes módon a most leszállt kinai holdjáró sem filmezett egy csillagot sem. Úgy átszik a holdról nem láthatóak a csillagok...

2) A NASA --saját-- dokumentumfilmje szerint --soha-- nem sikrült sikeresen próbaleszállást végezni a leszállóegységgel, mert nem sikerült azt pilótájának kiegyensúlyoznia

3) Werner von Braun inkább egy fiatal mérnökre bizta a projektet de személyesen nem vállalta

4) Egy dolog eljutni a Holdig, egy másik randevúzni az orbitális egységgel. A mai napig képtelenek eltalálni egy interkontinentális rakétát...

Következtetés: sosem jártak a Holdon.

porthosz 2013.12.17. 22:23:28

Tök jó poszt, még több ilyet!

Jag: Javaslom indulásként csinálj pár fotót nappal a Földön és nézd meg hogy látszanak-e rajta a csillagok. Amennyiben nem, akkor miért nem? Ha rájössz a válaszra azt hiszem a holdas kérdést is már meg tudod válaszolni. Ha nem, akkor menthetetlen vagy.

biciklis bakter · http://hovamegyavonat.blog.hu/ 2013.12.17. 22:37:12

@jag3: 1. ne feledjük, hogy az 1960-as években járunk, a kamerák érzékenysége nem egy mai DSLR. A fényes holdfelszín eltolja az érzékenységet, ezért nem látszik a képeken, pedig ott vannak azok, menetközben azok alapján navigáltak.
2. A holdkomp egy olyan szerkezet, amit nem lehet kipróbálni a Földön, mert nem ide lett tervezve. Egyszerűen olyan kicsi a tömege, hogy a Földön összetörne egy leszállásnál. Az pontosan a Holdra lett méretezve, és ki lett próbálva: 1. Apollo-9: Föld körül, 2. Apollo-10: Hold körül, 3. Apollo-11: tényleges landolás. A Saturn-V-ról sem tudhattul előre, hogy fog-e repülni, amíg fel nem lőttük.
3. Wehrner von Braun a V2-vel már bizonyított. Ő volt az agytröszt, nélküle nehezen ment volna...
4. A LOR-technológia kitalálása és megtervezése szükségszerű volt, egyszerűen nem tudtunk akkora űrhajót építeni ami egy-az-egyben le tudna szállni majd visszajönni. +óriási felesleges tehercipelés lenne. Logikus lépés. És számtalanszor elgyakorolták: Gemini6 és 7: kötelékben repülés, majd a későbbi geminik az Agena-céltárggyal történt összekapcsolódás (Neil Armstrong kis híján belehalt), aztán a már említett Apollo-9-es kötelékrepülés a Föld körül épp elég tapasztalat volt.

Az nem érv, hogy a katonai tömeggyártásban készülő rakétáknak nem 100% a pontossága - nem is kell hogy az legyen. Van belőle sok. Az űrjármű építés a technika élvonala volt akkor is, most is. Talán olvass végig pár repülési naplót, ott vannak a NASA oldalán. Szóval nem árt a sommás vélemény előtt elmélyedni a témában...

Boletus_Ed 2013.12.17. 22:50:44

Következtetés: jag3 egy húgyagyú barom

jag3 2013.12.17. 23:24:33

@porthosz: nappal a földön a _szórt_ fény miatt nem látszaak a csillagok. a holdnak nincs légköre pupák.

SaturnV 2013.12.17. 23:25:10

Gratulálok, nagyon jó poszt!
Szívesen olvasnánk még hasonlókat!

Mészáros Laci 2013.12.17. 23:40:34

@jag3:

"Egyetlenegy a hold küldetésről láthatkpen vagy felvételen sincs egy csillag sem. Érdekes módon a most leszállt kinai holdjáró sem filmezett egy csillagot sem. Úgy átszik a holdról nem láthatóak a csillagok..."

drága jag3, ha a fényképezőgép blendéjét és záridejét ragyogóan megvilágított sziklákhoz állítják be, akkor a csillagok nem hagynak nyomot a negatívon.

ha fogsz egy fényképezőgépet és egy derült éjjelen kimész és az égre kattintasz, valószínűleg te sem látsz csillagot a képen, de talán nem azt a következtetést vonod le ebből, hogy nem járt ember a földön :)

következtetés: nem járt ember a földön.

jag3 2013.12.18. 00:18:10

@biciklis bakter: estleg nézd meg ezt a képet: history.nasa.gov/ap11ann/kippsphotos/6550.jpg

Azután magyarázd meg, hol látsz te itt túlexponált játteret, valamint ugyan hogyan eetséges, hogy a __Föld__ ilyen élesen és ilyen szép felbontásban látszik, de egy csillag sem? vagy szerinted a Földet nem kellett volna annak a fránya fényérzékenységnek kiszűrnie a képből legalább egy kicsit?

2) hogyne lehetne. ki is próbálták, mert valahogy a kezelőszemélyzetek meg kell tanulnia a használatát.. esetleg nézd meg a nasa saját dokumentumfilmjét. Elárulomazt is mi a probléma: ahoz, hogyegytárgyat egy rakétacsóván megtarts, vagyrendkivül finom szabályoásra van szükséged, vagy légkörre és szárnyra, vagy arra, hogy megpörgesd. Ebből akkoriban, az alkalmazott szerkezettel és a holdon egyik semállt rendelkezésre, tudod

3) Werner von Braun és mérnökei fejlesztették ki a Saturn V rakétát. A véleményed? Szerinted röpképelen volt a Saturn V ha ez a "leszerepelt" von Braun csinálta?

4) a kédés nem a gyakorláson van. Hanem abban, hogy képes legyél __eltalálni__ a célt. Nem tudom érzékeled-e a kérdésben szerepl távolságokat és sebességeket? kb 100 km magasságról és kb 1500 m/s-ról van szó (eredeti adat tengeri mérföldben és láb/sec-ban van szóval azzal most nem szórakoznék hogy kikeresem a neten az átváltót is)

jag3 2013.12.18. 00:19:55

@Mészáros Laci: history.nasa.gov/ap11ann/kippsphotos/6550.jpg

mesélj a blendédről a ---föld--- kapcsán. kiváncsian várom.

jag3 2013.12.18. 00:40:31

@biciklis bakter:

érdekes módon konkrét linket ---konkrét--- képre elfelejtettél megadni de ne fáraszd magad merténn addtam: history.nasa.gov/ap11ann/kippsphotos/6550.jpg

A probléma tudod az, hogy ha ---egy--- képről hiányonak érthetetlen módon a csillagok akkormár felmerülannak a képnek a "photoshop"-olása (no persze korabeli eszközökkel)

momentán az érdekes kérdés az,hogy ugyan miért szerkesztette le a csillagokat a nasa ha azt a hold orbiton vették fel (mint a mellékelt kép esetében).

Két válasz akad: a jóindulatúbb az: mert ez esetben a kérdés minden mezei emberben felmerülne amikor olyan képet lát ahol nincsenek csillagok. A realistább: ha már a leszállásnál csalsz, akkor minek erőlködj a nem kevésbé kockázatos hold kerüléssel?

biciklis bakter · http://hovamegyavonat.blog.hu/ 2013.12.18. 08:59:13

@jag3: teljesen reménytelen összeeesküvéselmélet-hívő vagy:)Én nem is szeretnék vitatkozni a továbbiakban veled, mert nincs értelme, meggyőzni úgysem foglak, higyj amiben akarsz, és kérlek engem se győzködj, mert engem a tények, és az a mérhetetlen anyag, amin átrágtam magam a témában, az meggyőzött. A chemtrailezéshez kérjük tárcsázza a 0-ás gombot. :))

jag3 2013.12.18. 09:30:58

@biciklis bakter:

gondoltam. a ---NASA--- saját képe az összeesküvés elmélet és a ---saját--- szemednek nem vagy hajlandó hinni, mert az is összeesküvés elémlet.

ok, sosem voltam hive annak hogy összetörjük mások vak ---hitét---

de ha ---hivő--- vagy akkor legalább vald be. legyél büszke az irracionalitásodra :)

biciklis bakter · http://hovamegyavonat.blog.hu/ 2013.12.18. 11:08:50

@jag3: Én a NASA saját anyagai alapján mondom azt, hogy ez úgy van, ahogy ott látjuk, ebben semmi irracionális nincs. Mint mondtam, rengeteg NASA-anyagot néztem végig, olvastam végig, eredeti nyelven is.

Amúgy a Föld-Hold távolságot a mai napig lézerrel mérik, mellyel az Apollo-programban ott elhelyezett tükrökre céloznak. A Holdnak van egy bizonyos fényvisszaverő képessége, de ha rácéloznak a lézerrel a tükörre, jóval több fény verődik vissza, így mérhető a távolság pontosan. A tükröket nem robotok vitték fel, hanem az űrhajósok helyezték el ott saját kezűleg. Erős távcsövekkel szabad szemmel is láthatók az otthagyott tárgyak, és nyomok, amit a mászkálás során hagytak ott.

jag3 2013.12.18. 12:41:52

@biciklis bakter:

érte. tehát rengeteg "anyagot" megnéztél, de azt az 1 azaz 1 darab képet amit hoztam a NASA-tól nem vagy hajlandó megnézni, értékelni :DDDD

ami a tükrt illeti: ugye azt teis látod, mennyivel egyszerűbb egy fényvisszaverő eszközt pályáraállitani (ugye a rakéta megpörgetése segit azt stabilizálni) landoltatni, mivel ugye a "tükör" (fényvisszaverő felület) nem ember... akár be is csapódhat a Holdba... és annyiszor próbálkozhatsz ahányszor csak akarsz....

Tehát foglaljuk össze: a vitapartnered érvelését figyelmenkivül hagyod, helyette a "tekintélyedre" (nagy ismeretanyag) hivatkozol és hozzá még a tárgytól független "bizonyitékra" hivatkozol... amelynek eredete ugyanaz, mint a kétségbevont hitelességű film és képfelvételeké. Körülbelül, mint amikor a véd a tárgyalásonfelkiált: de hát a védencem anyósa és apósa is azt állitja, mennyire ártatlan az ügyfelem. Mert ők látták.... sőt, két héttel később még le is fényképezték ügyfelem haragosát Mancikával.

Mókás vagy. De ugye ez a megszokott ember minőség... szval ne stresszelj... ez van, neked enni agyvelő jutott...

biciklis bakter · http://hovamegyavonat.blog.hu/ 2013.12.18. 13:14:00

@jag3: Kissé csapongó az első mondatod... Az a baj hogy egy szerinted összeesküvés-elméletről beszélgetünk, amit Te nem tudsz alátámasztani azon kívül, hogy megkérdőjelezed az előtted fekvő bizonyítékokat. Megnéztem azt az egy képet, meg gyakorlatilag az összeset arról a honlapról, és bizony vannak ott csillagok. Kicsit húzd fel a monitorod fényerejét és látni fogod.

A rakétáról: légüres térben a hatás-ellenhatás törvénye tisztán érvényesül, nincs légkör, a Holdon sem, így egy X irányban kilőtt sugár -X irányba mozdítja a testet, nem fog sem pörögni,s em forogni, sem bucskázni. A földi fellövésnél nem tudom, hallottál-e a "roll and pitch programme"-ról, úgy kb. a 8. mp körül, ami a légkörben való pörgést hivatott megakadályozni és stabilizálni a menetet. A Saturn-V rakéta SI-B fokozatának alján a kis szárnyak is ezt a menetstabilitást adják meg. A holdkomp nem aerodinamikus, hiszen egy légkör nélküli térben történő repülésre tervezték, az irányítása az alján lévő hajtórakétával és az oldalain 4-4 irányba irányított kis segédrakétákkal történt, a már említett hatás-ellenhatás törvény kihasználásával.

A személyeskedésedre meg csak annyit, hogy rólad állít ki bizonyítványt. Maradok tisztelettel.

jag3 2013.12.18. 13:58:05

"Megnéztem azt az egy képet, meg gyakorlatilag az összeset arról a honlapról, és bizony vannak ott csillagok. Kicsit húzd fel a monitorod fényerejét és látni fogod"

:DDDDd

Még egy kósza pixel erejéig sincs a linkelt képen egy "csillag" sem,

amúgy a kép nagypanoráma, itt láthatsz egy képet arról hogyan néz ki a csillagos égbolt nagypanorámában,minimális szennyezéssel,

vigyázz sokkoló hatást válthat ki, ha oda képzeled a közepére a képnek Földet, ahogy annak látszania kellene a Holdról:

apod.nasa.gov/apod/ap080104.html

"egy X irányban kilőtt sugár -X irányba mozdítja a testet, nem fog sem pörögni,s em forogni, sem bucskázni. "

A kérdés csak az, hogy melyik az az X irány...

Majd egyszer futó idődben próbálj megtartani egy ujjadon egy egyszerű partvisnyelet. A feladat ugyanaz, az ujjad felel meg a sugárnak, amin a rakéta-partvisnyeled "ül".

A probléma, mint arra te is rá fogsz jönni nem a légkör, hanem a gravitáció és a tömegközéppont elmozdulása.

Gondolom a gravitációt mint olyat nem szándékozod cáfolni.

Ami a levegőt illeti: érdemes nem öszekeverni amit az ágyúgolyókról olvastál a rakéta működési elvével. Igen az ágyugolyó esetén a légkörben való mozgást stabilizálja a pörgés. Rakéta esetében viszont a pályát magát, hogy legyen egy stabil irányvektor __amihez képest__ lehet erőt kifejteni. Ha másnak nem, a NASA-nak hihetnél: igen a NASA "teljesen feleslegesen" megpörgettea marsra küldött rakétáit.

"The reason we want the vehicle to spin during this burn is so it stays pointed where we need it to go. Spinning stabilizes it, like a spinning bullet fired from a rifle. " (marsrover.nasa.gov/mission/launch_e_sequenceDef.html)

biciklis bakter · http://hovamegyavonat.blog.hu/ 2013.12.18. 17:03:27

@jag3: Az általad linkelt kép egy szuperérzékeny űrtávcső képe lehet, ráadásul infra- és ultratartományból összeállítva, láthatóvá téve, +hosszú záridő. Hasselblade kézi kamerákról beszélünk, amelyek az űrhajósnál voltak, a blende, záridő és ISO értékeket megtalálod a tape script-ekben, a nasa oldalán. Mészáros laci hozzászólását javaslom még egyszer megnézni.

Egyebekben szerintem értelmetlen tovább civakodni, te nem akarod elfogadni amit állítunk, és ez kölcsönösen is így van. Én elfogadom, hogy Te nem hiszed el, hogy az ember járt a Holdon, ha Te ettől jobban alszol, akkor hajrá.

(Csak a személyeskedő és lealázó stílusod és kiszólásaid miatt kár, csak bízom benne hogy a közvetlen környezeteddel nem így beszélsz.)

Üdv.

jag3 2013.12.18. 18:07:39

@biciklis bakter:

Ahhoz, hogy a teljes Teútrndszert behozd, nem "szuperérzékeny" távcső hanem nagy látoszögű objektiiv kell.

De ha a téma iránt éreklődsz, vagy csak egyszer jártál jó időjárásban vidéken szabad ég alatt, akkor tudhatnád, hogy azért a Budapest felett látható egy tucatnál több csillag van a világegyetemben.

Ugyanez tengerszintről, kamerával, azaz "normál érzékenységgel", légkörel és szennyeződéssel együtt, mellékelt fákkal és háztetővel:

www.youtube.com/watch?v=RrrEvaMkWL4

Hivatkozgatás helyett elgondolkozhatnál a valóságról, ami a szemed előtt van.

Ha megnézed még egyszer a linkelt képet filmet, azon jól láthatod a Fld kék óceánjait. az ezekről az óceánokról visszavert fény ilyen szép világoskékben jól látszik, a holdi objektumok igen részletesen látszanak, de a csillagok, amelyek közül bven akad gyakorlatilag álló, szemből fényképeett objektum, azok közl nem látszk egy sem,

Ez a VALÓSÁG. Aminek semmiköze nincs műszaki adatokhoz, főleg nem záridőkhöz,mert a záridő nem számit semmit, ha kvázi álló objektumot filmezel szemből. a film fényérzékenysége meg jól látszik a Föld szineiben, a felbontása a holdi objektumok esetén. Amit ugye a saját szemddel áthatsz... persze ha te nem akarod látni akkor nem is fogod.

Másrészt ahogy észrevettem gyorsan átugrottad a kissé kellemetlenné vált értekezést a rakéta stabilizálásáról.

Mégis elmesélnéd, hogyan fékeztek Apollóék, amikor Hold körüli pályára álltak? És ehhez a rakéta irányát állandó jelleggel finomszabályozniuk kellett? A Föld, a Hold ravitációjáak, az aktuis sebességnek, a rakéta aktuális irányának, vallamint a tömegközéppont elmozdulásának megfelelően?

Ami ugye még ma is nehézség ezért a NASA is inkább aó öregpörgetős megoldást választja?

De szerinted civakdásról van szó, pedig csak a szokásos:
VANNAK AKIK NEM HISZNEK A SAJÁT SZEMÜKNEK.

jag3 2013.12.18. 18:34:40

Ja és a felvétel, amit én linkeltem: nyilvánalóan magasból, orbitális pályán "készült", és ___nem___ kézi kamerával.

history.nasa.gov/ap11ann/kippsphotos/6550.jpg

ezek szerint lehet,hogy egyszer sem nézted meg, vagy csak egyszeren nem értetted, hogy mit látsz?

ebben az utolsó esetben elnézést kérek. vágül is nem várhatunk el mindenkitől ugyanolyan képességeket... legyünk korrektek.

biciklis bakter · http://hovamegyavonat.blog.hu/ 2013.12.19. 12:49:30

@jag3: Bicskanyitogató a stílusod, ez biztos neked külön élvezet, igazi méretes troll vagy... A kettőnk közül asszem te vagy az aki nem hisz annak amit lát. Továbbá sem a képességeimet, sem engem nincs jogalapod minősíteni. Hozzászólásaid alapján én szerintem több mindent olvastam a témáról mint te, és hidd el, értem is azokat. Hiába lovagolsz ezen az egy nyomoronc képen, látom hogy orbit pályán készült, és tudom, mert utánanéztem, hogy milyen kamerával és milyen anyagra fotózták. Ha akarod, olvass utána, ha ennyi mindent tudsz, tudod, hol kell keresni.

Amúgy kíváncsi vagyok az elméletedre, hogy miért érte volna meg stúdióban felvenni az egész Apollo-programot (sok milliárd dollárért), illetve várom a képi és filmbizonyítékokat erről az állításodról. Linket is küldhetsz. Illetve ha ez az egész nem történt meg, akkor azok a technológiák valójában hogyan születtek meg, amiket ma is használsz a munkádban vagy a konyhában, és első alkalmazásul a holdprogram volt? Várom ezekre is a képi és egyéb bizonyítékokat.

biciklis bakter · http://hovamegyavonat.blog.hu/ 2013.12.19. 12:54:27

@jag3: Ja és ha esetleg nem ismernéd az oldalakat, kezdheted mondjuk ezzel: history.nasa.gov/ap15fj/

jag3 2013.12.19. 18:40:41

hm. azért bicskanyitogató a stilusom, mert szeretnélek rávenni, hogy GONDOLKOZZ. De ez nem könnyű.

Vsszatérve arra a bizonyos képre a "Föld felkeltéről a Hold felett".

Ha gondolkoznál és nem csak puffognál, hogy mindenáron bizonyitsd azt, amit igaznak gondolsz rájöhettél volna nemcsak arra, hogy ez egy orbitális pályáról készült kép, hanem arra is, hogy:

- a Föld (nézd meg afelhős részt) túlexponált
- a hold közete "barnás" fényben fürdik
ez bizony eg "ÉJSZAKAI"felvétel a Holdról, ahol a Holdon a fényforrást a Földről visszavert napfény adja.

Tehát ezen a NASA képen, egy ÉJSZAKAI fotón nem látszanak a csillagok... de a holdfelszin az nagyon jól, a föld pedig túlexponálva.

"Amúgy kíváncsi vagyok az elméletedre, hogy miért érte volna meg stúdióban felvenni az egész Apollo-programot (sok milliárd dollárért)"

Ezt ugye nem gondolod komolyan? Egystúdiófelvétel mióta srágább egy Holdrogramnál? Az apolló programnak az amerikaiak szerint több százezer alkalmazottja volt s óriási költségvetése. Egyébként ha megnézed a Holdprogramról szóló NASA dokumentumfilmet szimulátorokat készitettek pontosan a Holdraszállás oktatására. Vagyis amit modnasz... azt elkészitették. Plusszban. Mertigy is úgyis kellett,

Ami eg az okot illeti, az nagyon egyszerű. Emlékszel az Apolló 1 kabin tüzére? Akkor jöhettek rá mekkora a politikai kockázat és milyen könnyű a katasztrófa.Viszont korábban már volt kettő sikeres ember nélküli repülés.

A következő küldetés, az Apolló 4 külső kameráival a __Földről__ készitett __panoráma__ felvételen már nem látszanak a csillagok. Ez arra utal, hogy már ekkor feladták az emberes repüléseket.

AZért, mert az egész program a szovjetek repüéseire adott válasz volt. Egyfajta fegyverkezési verseny a propaganda vonalon. A technikai és __politikai__ katasztrófa nemszerepelt a lehetséges opciók között.

Ilyen egyszerű.

" akkor azok a technológiák valójában hogyan születtek meg, amiket ma is használsz a munkádban vagy a konyhában,"

úgy hogy a rakéta Hold körüli, de akár föld körüli geoszinkron pályára állitása majdnem akkora -de legalább akkori eszközökkel nem lehetetlen- műszaki feladat. És persze végigvitték a teljes kuatási programot. ne feledd: ez a kémek aranykora és a lebukás sem volt opció.

Amintlátod nem összeesküvés elmélet, hanem egyszerű politikai öntések és műszaki megfontolások logikus (hidegháborús ésszel logikus) végigvitele.

vmike 2014.01.05. 18:04:31

@jag3:

"@biciklis bakter: estleg nézd meg ezt a képet: history.nasa.gov/ap11ann/kippsphotos/6550.jpg

Azután magyarázd meg, hol látsz te itt túlexponált játteret, valamint ugyan hogyan eetséges, hogy a __Föld__ ilyen élesen és ilyen szép felbontásban látszik, de egy csillag sem? vagy szerinted a Földet nem kellett volna annak a fránya fényérzékenységnek kiszűrnie a képből legalább egy kicsit?"

Csak most olvastam a posztot és néztem meg a hozzászólásokban belinkelét képet, amin állítólag nincsenek csillagok.

Szerintem te sem nézted meg a képet igazán, mert ott vannak rajta a csillagok. Még képszerkesztő sem kell hozzá, hogy észrevedd. A böngészőben kinyagyítva kapásból legalább 15 elmosódott világos pontocska figyelhető meg a kép fekete részein, a Hold felszíne felett és a Föld környezetében...
süti beállítások módosítása