Kövesd a Pulit!

Puli_new.jpg

Shepard_Slayton_MoonShot_cover.jpgAz Apollo-űrhajók a puskagolyó sebességének közel ötvenszeresével kezdték meg útjukat a Hold felé. Erről is ír az első amerikai űrhajós, Alan Shepard és Deke Slayton az általuk közösen jegyzett "Moonshot" című könyvben, amiből ezen a blogon fordítunk részleteket magyarra:

"Deke Slayton gyomra görcsbe rándult. Rövidesen jóbarátja, két másik, általa szintén jól ismert asztronauta társaságában ugyanezen a gyalogjárón megy majd végig, hogy beszálljanak a Kitty Hawk parancsnoki egységébe: annak a hajónak a fedélzetére, ami elviszi őket a Holdig. Vakító tűzoszlop repíti majd Alan Shepardot és legénységét a Földtől távoli tájakra a pisztolygolyó sebességének közel ötvenszeresével. Szinte felfoghatatlan volt, hogyan képesek emberek ilyen elképesztő sebességgel maguk mögött hagyni az otthonukat.

Deke magasba emelte a tekintetét. Az Atlanti-óceán partmenti városainak fényei világítottak, hosszú, a szivárvány minden színében tündöklő fénygolyóbisok módjára hevertek elszórtan a horizonton. Aztán lefelé nézett, mélyen maga alá. Hihetetlen, gondolta. Ha egy futballpályát az élére állítanánk, az még mindig 19 méterrel lenne alacsonyabb a Saturn-V rakétánál, ami most még csöndben pihent, de nemsokára életre kel.
Deke a toronyban sétált, és felébredt benne ugyanaz az ösztön, mint repülés előtt: ellenőrizni kell a gépet. Nagyon más volt ez, mint megrugdosni egy autó kerekeit, de a lényeg akkor is ugyanaz volt. Ezernyi okból szerette volna, ha őt szíjaznák a Saturn-V tetejére. Nem mintha azt akarta volna, hogy Alan ne repüljön, és ne sétáljon a Holdon. Mindig történhet valami szörnyűség, és…

Hirtelen Gus Grissom emléke rohanta meg. Nagyon sok időbe telt, mire Slayton feldolgozta Gus elvesztését: közelebb állt a szívéhez, mint egy testvér. Most Shepard egy még nagyobb szörnyeteggel készül repülni. Mindannyian tudták az esélyeket. Milliónyi alkatrésznek kellett tökéletesen és összehangoltan működni, máskülönben… Eszébe jutott az Apollo-13 útja, meg az, hogy milyen kevésen múlt a legénység élete, és beleborzongott a gondolatba.
Megcsóválta a fejét. Úgy érezte, hogy nem lenne képes elviselni Alan Shepard elvesztését. Nem érezte magát elég erősnek ahhoz, hogy túltegye magát még egy hozzá közelálló ember halálán. Alan a legjobb barátnak kijáró helyet foglalta el szívében, és most itt volt ő, Deke, sétált a toronyban, szemügyre vette a rakéta minden szintjét, mintha az valami gonosz óriás lenne, aminek kitörő lángtengere elpusztíthatná Alant, és –

Egy repülő húzott el a magasban, az erős hajtóművek dübörgése felvette fájó gondolatai ritmusát. Visszagondolt azokra az időkre, amikor még a II. Világháborúban B-25-ös bombázókkal repült. Félelmetes egy gép volt. Két hajtómű, 3400 lóerő. Korának igazi szörnyetege volt. Számok futottak át az agyán. Több mint ötszáz ilyen bombázó az egész égboltot eltakarná, de hiába lenne gázkarjuk tövig benyomva, még együttesen sem lennének képesek felemelni ezt a rakétát a földről.
Ebben a pillanatban félelem költözött Deke szívébe, miközben Alan Shepard még aludt, hogy kipihenten kezdje holdutazását. Meg kellett győződnie arról, hogy az indítóálláson minden rendben van-e. Lassan sétált lefelé a lépcsőkön, minden szinten megállt, és duplán ellenőrizte a harminchat emelet magas rakétát, hogy megbizonyosodjon arról, minden rendben van-e. Megbizonyosodni … Jó ég, pusztán csak megbizonyosodni tudott…

Alan Shepardot 1971. január 21-én a kora délutáni órák fura déja vu érzéssel töltötték el. Alighogy kiszállt abból a kisbuszból, ami Ed Mitchell és Stuart Roosa társaságában az indítóálláshoz szállította, Alan hirtelen megállt a lift felé menet, ami majd felviszi őket a magasba. Hátrahajtott fejjel nézett végig a fölé tornyosuló hatalmas rakétán. Hasonló látvány volt ez ahhoz, mint amit tíz évvel korábbról őrzött magában, amikor Amerika első emberes űrrepülésére készülve sétált a Redstone gyorsítórakétához. Akkor a hajnal előtti éjszakai sötétséget átdöfték a reflektorok fényei: tüzetesen szemügyre vette azt a rakétát, ami majd a magasba emeli őt.
„Mennyivel nagyobb ez a szörnyeteg …” – gondolta magában, de képtelen volt eldönteni, hogy ezeket a szavakat kimondta-e hangosan. A látvány lenyűgöző volt. A Saturn-V .teteje közel ötször olyan magasan derengett, mint a Redstone-é, Alan pedig emlékeztette magát arra, hogy százszor erősebb is annál. Az Apollo űrhajó tetején lévő mentőrakéta teljesítménye egymagában duplája volt a Redstone-gyorsítórakéta erejének.

Szinte kísérteties csend uralta az indítóállást ezen a délutánon. Csend volt, de ezt a beszéd hiánya okozta. Amikor az előkészületek során korábban itt járt, az indítóállványzaton és a szerelőtornyokon hemzsegtek a munkások, tele volt élettel: mindenki azon dolgozott, hogy ezt az óriást felkészítsék sorsszerű útjára. Most ez a méhkas szinte teljesen elhagyatott volt, a Saturn-V pedig immár több mint 1 millió nyolcszázezer liter illékony üzemanyaggal volt teletöltve. Az indítóállás személyzetének nagy része mostanra eltűnt, és már csak azok maradtak, akik a start előtti műveletekhez kellettek.
„Akár egy szellemváros.” Alan nem volt biztos abban, hogy Mitchell vagy Roosa szájából hangzott-e el ez a mondat, mindenesetre találó megjegyzés volt. A látványt még drámaiabbá tették a fejük fölött gőzölgő fehér felhők. Ezeket az óriás üzemanyagvezetékek hatalmas nyomása hozta létre: oxigén áramlott a nyomáscsökkentő réseken át, és kavargott a szellőben.
Alan mellett Deke Slayton állt, aki a kisbuszban különösen hallgatag volt. Most megállt, hosszan és mélyen ránézett a legénység három tagjára. Az indítóállás felé menet mindössze a távoli esőfelhőkkel kapcsolatban tett pár megjegyzést. „Lehet, hogy a start előtt ideérnek” – tájékoztatta őket Deke, majd ismét hallgatásba merült. Ezek nem pusztán szavak voltak. Senki nem felejtette el azt a villámot, ami belecsapott az Apollo-12-be. Nem köszönt el egymástól, igazából egyikük sem tudta, mit kellene mondani. „Vigyázzatok magatokra, és jó utat” – mondta végül Deke.

Az indítóállás aljától Deke felnézett, és a keskeny acél átjárót figyelte, ami a liftet kötötte össze a Fehér Szobával, ahol a technikusok az asztronauták felszerelését ellenőrzik még utoljára, és besegítik őket az űrhajóba.
Végül három szkafanderes alak jelent meg közel 120 méter magasan, de ilyen távolságból nézve apró babáknak tűntek. Deke látta, ahogy Shepard megáll odafenn, és lenéz rá. Úgy érezte, hogy az eltelt évek ebbe az egy röpke pillanatba sűrűsödtek. Odafenn az Eredeti Hetek, a Mercury-asztronauták egyike állt, az egyetlen közülük, aki épp a nagy utazásra készül. A holdutazásra. Alan Shepard minden értelemben értük repül majd – nem csak őérte és Gus Grissomért, hanem Wally Schirráért, Gordo Cooperért, John Glennért és Scott Carpenterért is. Deke felfelé fordított hüvelykujját mutatta Shepardnak."

39 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://moonshot.blog.hu/api/trackback/id/tr685803998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orszag 2014.02.09. 03:49:03

A puskagolyónál ötvenszer gyorsabban? Nem is tudtam, hogy a Saturn V startsebessége 100 Mach körül van.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.02.09. 07:18:23

aham... és hogy jöttek vissza?
a holdon, szkafanderben összedobtak egy kis kilövőállomást 3 holdkőből, egy kis madzaggal, mint valami nasa-s mcgyverek?
kár, hogy azóta sem születtek ilyen tehetséges űrhajósok... :(

ezért is mondja mindenki, a nagy hazugságokra:
kamu, mint a holdraszállás

BiG_ 2014.02.09. 13:34:38

@wmiki: A leszállóegység ott maradt (kevesebb tömeget kell gyorsítani így), és a holdkompnak saját hajtóműve volt.
Ha nem háttal ültél volna a suliban, akkor tudhatnád hogy a Hold tömegvonzása egyhatoda a Földének és nincs légköre, ami fékezné a járművet.
A földi startnál a hajtóanyag jó része arra kell, hogy elgyőzze a légellenállást, ami a sebesség négyzetével arányos! Kétszer-háromszor nagyobb sebesség az négyszer-kilencszer nagyobb légellenállás! Óriási erők! (Ejtőernyőztem, tudom, milyen szél 200 km/h-nál, hát nem kicsi ereje van!) Plusz át kell törni a hangfalat, ami még nagyobb erőfeszítés!
És fel kell gyorsulni még a (bár már ritkább) légkörben a Föld körüli pályasebességre, ami majdnem 8 km/s!
Ha tanultál volna, ilyen hülyeséget nem írtál volna...

BiG_ 2014.02.09. 13:41:01

@Orszag: Nem a startsebesség, hanem a Hold felé haladási sebesség kezdete, értő olvasás, hm?
Pályára álláskor gyorsították fel erre a sebessége (ezzel módosult a pálya, hogy a Hold felé vezessen), majd a lendület vitte őket addig a pontig (közben folyamatosan lassulva), míg a Hold gravitációja felváltotta a Földéét. Ekkor megint gyorsultak, majd pályamódosítással álltak Hold körüli pályára, amit újabb gyújtással értek el.
Ha olvastad volna az előző részeket, abban ez pontosan le volt írva az eljárás, a sebességekkel együtt.

Boletus_Ed 2014.02.09. 14:05:18

Hogy te mekkora húgyagyú fasz vagy vmiki

Orszag 2014.02.09. 14:13:56

@BiG_: K. Én inkább az értelmes fogalmazást hiányolom. Természetesen, egyrészt tisztában vagyok a vonatkozó sebességtartományokkal, másrészt meg egészen jól megy az olvasás, viszont, ha elolvasod az első két bekezdést, megérted, miért félreérthető az egész.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.02.09. 14:59:54

@Orszag: Annyira azért nem félreérthető, és nehéz lenne kifogástalanul (úgy, hogy sehogy ne lehessen belekötni) megfogalmazni azt, hogy az út során a legnagyobb sebessége volt az említett sebesség.

"A puskagolyónál ötvenszer gyorsabban? Nem is tudtam, hogy a Saturn V startsebessége 100 Mach körül van."

Szigorúan véve egy rakéta startsebessége nulla vagy tetszőlegesen kicsi. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.02.09. 15:03:09

@wmiki:

"aham... és hogy jöttek vissza?"

Nem is jöttek vissza! A NASA eleve egypetéjű ikreket választott ki a kamu holdutazásokra. Az ikerpárok egyik fele a Holdon maradt (a levegőjük elfogytával szétrágták a ciánkapszulát), és a visszaérkezést ill. a további földi életüket már az ikerpárok másik fele játszotta el.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.02.09. 15:16:42

@BiG_: húha...
ti libbantak aztán tudtok érvelni... :x

ha tanultál volna, akkor tudnád, hogy az 1/6 gravitáció is még nagyon erős, és később is el kell szakadni a bolygó gravitációs mezejétől, vagyis a TV-kben mutogatott járművekkel képtelenség lett volna visszatérni...

dehát ugye nektek fanatikusoknak nem erősségetek a gondolkodás, az állami intézményekben nem is arra képeznek ki titeket...

egyszer láttam egy videót, ahol hozzád hasonló liberális "értelmiségi"eket kérdezgetnek arról, hogy mi történik akkor, ha egy tollat elengedünk a hold felszínén, és a zömük szerint akkor az lebegni kezd... :x
gondolom te is köztük voltál... ?x

Lottga 2014.02.09. 15:23:06

@wmiki:
Félelmetesen sötét vagy!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.02.09. 15:31:31

@Lottga:

Nem hiszem. Szerintem csak azon élvezkedik, hogy a tapasztalatlan (=őt nem ismerő) emberek erőlködnek, hogy elmagyarázzák neki a dolgokat. A szándékosan hülye kérdéseivel csak provokál.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.02.09. 15:52:33

:0
valaki itt próbált elmagyarázni valamit, nem csak a TVben látott dogmáit szajkózta?
ki volt az?

Allesmor Obranna 2014.02.09. 16:04:59

Semmi se volt igaz a Holdraszállásból! Éljen a Chemtrail! Gyíkemberek! Illuminati! HAARP! Földrengésgenerátor! Alan Shepard is egy Tudjukhogyki!

:)))

Egyébként nagyon jó kis írás, a provokatőrök meg élvezzék a saját hülyeségüket.

zbzbzb 2014.02.09. 16:09:39

@wmiki: figyelj, úgy látom te értesz itt a dolgokhoz. azt hallottam, hogy egyes igen képzett emberek - pont mint te - akár 10 percig is képesek visszatartani a lélegzetüket. megmutatnád? 10 percig ne vegyél levegőt! de ne csalj!

UFP P 2014.02.09. 16:11:48

@wmiki: Miattad bevállalnám azt pár év börtönt haver.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.02.09. 16:31:22

pfff....
hát ezért mondja lassan mindenki, hogy a tudomány olyan, mint egy szekta

a fanatikus hívők "jellemvonásai" remekül megfigyelhetők a kommentelőkön
egyszerű világlátás, érvek helyett mocskolódás

ninimimi 2014.02.09. 16:55:58

Hú te, wmiki! Mondjál pár szót a hazai pártszimpátiádról, kérlek! Léccilécci! Csak a tanulság kedvéért érdekel, hogy egy ilyen értelmes, ennyire művelt ember melyik világnézetnek, politikai oldalnak "szurkol". Előre is köszi!

Rollende Landstrasse 2014.02.09. 17:25:18

@wmiki: Te is érvelőbajnok vagy, látom...

Bandita32 2014.02.09. 17:41:12

Kedves Blog író!
Én személy szerint nagyon köszönöm az írásaid! Pár napja, az elejétől kezdve olvasom. Még nem értem a végére... De bár nem is tehetném!
Köszönetem jeléül, eme kis "csekélységet" linkelném, ahol mindazok fotós dokumentációját (is) látni, amiről itt olvashattunk.

issuu.com/breeselittle/docs/for_all_mankind_-_e.catalogue_-_bre?e=8048082/6396357

Igazi kuriózum azt hiszem.
Üdv,
Bandita

Ui: Talán a kétkedőknek is jó lesz, de ha nem, hát nem.
Tudom a Photoshop is a NASA fedő mutatvány. Nem kell abban hinni, hogy az ember ilyen nagy dolgokra is képes ha akar!!!

Csak azt tudnám, hogy a Szovjetunió hogy a francba nem jött rá az egész kamu holdra szállásra, és alázta porig Amerikát és a kapitalizmust!? Hát ez már sosem fogjuk megtudni. :DDDD

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.02.09. 17:42:05

azt tudtátok, hogy az USA újra visszatérne a holdra?
inforadio.hu/hir/tudositoink/hir-613379

sajnos csak szondát küldenének fel, és nem embert :(
úgy látszik 40 év óta, nem fejlődött a technika :((

vagy ők nem tudják, hogy a holdról nagyon könnyű a visszatérés, hiszen az itt jelenlévő felsőbbrendű, értelmiségi liberális demokraták kommentjeiből is kiderül, hogy ott lebeg a toll

de hát a NASA-nál nem olyan okosak, mint az ilyen index címlapos bérblogok magyar kommentelői, akik mindent tudnak a világról, épp úgy, mint egyszerű vallásuk a tévedhetetlen tudomány :(

ninimimi 2014.02.09. 17:55:32

A posztolónak én is köszönöm a fordítást, ami több is annál: irodalmi igényű, színvonalas, remek!

@wmiki:
Nem árultad el a pártszimpátiádat, de azért sejtjük...

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.02.09. 18:00:03

@wmiki: Tudod azok a buta oroszok(hiába voltak a konkurensek) egy percig nem vitatták a Holdra szállást. Te a tudományos zseni leírod, hogy az egész blődség. Mikor kapod a Nobel díjat?

ronalt 2014.02.09. 18:02:15

@wmiki: Hát Te mit keresel itt? :) Ez nem politikai blog. Bár libsizni igaz látom itt is tudsz :)
Egyébként a technika fejlődött. Ezért küldenek robotokat és nem embereket pár száz kilométernél messzebb. Olcsóbb is és nem veszélyeztet ember életet.
Egyébként a legjobb érv, hogy az amerikaiak jártak a holdon, hogy az oroszok sem tagadták soha. Pedig elhiheted az összes távcsövükkel őket figyelték.
Végezetül: erre a blogra olyan emberek járnak, akik szeretik az űrkutatást és érdekli őket a "hős" korszak. Mindegy is, hogy libsi, kommunista vagy náci:) Itt nem számít.
Élmény olvasni ebben a remek fordításban, hogy ez az egész hogyan is zajlott le egy olyan ember szemszögéből, aki a legfinomabb kifejezéssel élve: ott volt. Kívánom egyszer az életben neked is ezt az élményt.

Rollende Landstrasse 2014.02.09. 18:07:10

@wmiki: Hát, sok rosszat mondtak már rám, de liberálisnak most neveztek először... :-)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.02.09. 18:13:05

@ronalt: jogos :(
amit nem mutat a TV vagy nem ír meg az index, az nem létezik :x

belátom teljesen igazatok van...

Allesmor Obranna 2014.02.09. 19:08:56

De ha bértollnok vagyok, akkor ki fizet mindezért?

Rollende Landstrasse 2014.02.09. 19:18:54

@Allesmor Obranna: Az a liberális értelmiségi NASA, melynek rakétaprogramját a legnagyobb libsi, Wernher von Braun vezette...:-)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.02.09. 19:52:43

ím a bizonyíték arra, hogy igazatok volt:
index.hu/tudomany/urkutatas/2009/07/20/kamu_volt_a_holdra_szallas/

megírta a zújság!
egy 4,5t-s holdkomp miért ne tudna felszállni egy bolygóról, ahol lebeg a toll!
simán lehet, ezt mindenki tuggya!

Tfilgol 2014.02.09. 19:53:24

@wmiki:
Így igaz!
A Föld pedig lapos, és a körülötte kering a Nap!
Az a sok hülye libsi meg menyjen a búsba!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.02.09. 19:57:21

@Tfilgol: tudom, tudom, az atom pedig egy és oszthatatlan!

a tudomány pedig sosem téved, mert sziklaszilárd bizonyítékokon alapszik, ezért csak a hülyék kételkednek benne **

@Allesmor Obranna: azt állítod, hogy te pénz nélkül élsz a jelenlegi társadalomban?
ez igen! ^^

BiG_ 2014.02.10. 10:27:25

@wmiki: Röviden: menj a francba.

Nem vagyok "liberális értelmiségi" és úgy tűnik, sikeresebb volt esetemben a tanulás és a megértés, te meg puffogtatni tudsz hülyeségeket.
Fizikából hiányos tudásod van, csak a szád jártatod.

Mekkora gyorsítandó tömeget jelent a holdkomp önmagában, egy kisebb gravitációba, VÁKUUMBAN?...

Ha fel bírod fogni, hogy azért volt a Földtől elszakadni, mert egy holdkompot, egy leszállóegységet, egy műszaki egységet és egy parancsnoki egységet kellett kihozni a légkörön át, visszafele a Holdról meg csak a könnyűszerkezetes holdkompot kellett felemelni légellenállás nélkül, akkor van remény, hogy pici fény legyen abban a sötét fejedben.

BiG_ 2014.02.10. 10:37:15

@BiG_: "Ha fel bírod fogni, hogy azért volt a Földtől elszakadni"....
Helyesen: "Ha fel bírod fogni, hogy azért volt nehéz a Földtől elszakadni"...

Hasse 2014.02.10. 10:44:00

Ne etessük a trollt :)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.02.10. 12:41:11

@BiG_: :x
No, kezdem azzal, hogy ne személyeskedj, mert ezzel csak a pökhendiséged igazolod, igazad még nem lesz.

Igazán érdekelne az olyan szerkezet, ami 4,5t (földön legyen: 750kg) 5 perc alatt, 10 km-re felvisz, vákumban. Ja, és az egész szerkezet 2m-nél ne legyen nagyobb.
Nyugodtan linkelj, ha van ilyen.
köszi

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.02.10. 12:47:39

ja... és azt tudta itt valaki, hogy pont abban az időben az oroszok is szerettek volna egy emberek nélküli holdszondát odajuttatni?
De a Luna-15-nek sajnos a leszállás sem sikerült, teljesen összetört.
Pár napra rá pedig a dicső amerikaik emberekkel rakott szerkezete simán leszáll, majd könnyedén vissza is tér, amit az elmúlt 40 évben azóta sem tudtak megcsinálni...

micsoda szerencsések, igaz?

Rollende Landstrasse 2014.02.11. 09:41:18

@wmiki: Ez körülbelül olyan érv, mintha Hillary sikeres csúcsra érését vonnád kétségbe azért, mert korábban sokan meghaltak a Mount Everesten.

BiG_ 2014.02.11. 22:35:09

@wmiki: te kezdtél sértegetni, úgyhogy idd a levét szépen.

De nagyon kevered a súlyt a tömeggel. A holdkomp visszatérő egysége 4670 kg tömegű. Ez a Holdon is pont ugyanennyi, nem 750 kg. Itt az egyik tévedésed alapja!

A súlya a Földön 46,7 kN.
A Holdon csak 7,8 kN!
De a hajtóművének tolóereje 15,6 kN. Kétszerese a jármű Holdon mért súlyának - és ez nem függ a jármű súlyától! Tehát bőven felszáll és még gyorsul is, viszont légellenállás nincs!

No, de láss egy közelítő, durva számítást!
F = m * a
Ebből a gyorsulás: a = F / m.
A hajtómű tolóereje kétszerese a jármű súlyának, ezért kettővel osztva megvan a gyorsító tolóerő (ha egyforma lenne, akkor lebegne, illetve nem tudna felszállni, de mint mondám, kétszerese a tolóerő a súlynak).
Így a gyorsulás: a = 7800 N / 4670 kg = 1,6 m/s^2

Aszongya, a kompnak kb. 62 tengeri mérföldre kellett felemelkednie, ami olyan 116 km. Ha a gyorsulást állandónak vesszük (nem volt, mert ahogy az üzemanyag fogyott, úgy csökkent a tömeg és nőtt a gyorsulás, de ne bonyolítsuk, az se biztos, hogy ezt megérted), akkor az s = (a / 2) * t^2 képletet átrendezve t = sqrt((2 * s) / a), azaz behelyettesítve: t = sqrt(( 2 * 116000m) / 1,6 m/s^2) = 380 mp. Osztva ezt 60-nal, 6,3 perc. Nem tudom, neked az 5 perc honnan van, de ez se sokkal több, de lássuk tovább.
Sebesség ebből számolva az adott magasságon: v = a * t = 1,6 m/s^2 * 380 s = 608 m/s = 2188 km/h.
Mivel a gyorsulás nőtt a holdkomp tömegének csökkenésével (üzemanyag fogyott), és persze nem függőlegesen emelkedtek végig, ezért a valós adatok eltérnek. Mint mondom, ez egy durva számítás, hogy azért lássuk a nagyságrendet!
A gyorsulás azért is növekedett, mert az orbitális pályára állásoz nem függőleges volt végig a komp pályája, hanem íves, így a gyorsításnak nem teljesen a Hold gravitációját kellett leküzdenie, hanem jutott belőle több a pályamenti sebesség eléréséhez. Így akár az 5 perc is tarható egy növekvő gyorsulás mellett, és az orbitális sebesség is elérhető így.
De mint mondám, ez csak egy "talajmenti", iskolaszagú számítás egy nem szakembertől.

Remélem elégedett vagy, nem pökhendiséggel igazolom magam, hanem amit neked is meg kellett volna tanulnod anno, még az általánosban...
süti beállítások módosítása