Kövesd a Pulit!

Puli_new.jpg

Shepard_Slayton_MoonShot_cover.jpgNeil Armstrong a kilencvenes évek elején biztos volt abban, hogy az ember visszatér a Holdra: erről írt a Moon Shot című könyv bevezetőjében. Többek között ez is olvasható a két amerikai űrhajós, Alan Shepard és Deke Slayton közös könyvében, amiből ezen a blogon fordítunk le részleteket magyarra:

"Alan Shepard és Deke Slayton egyaránt ismerte a repülés gyakorlati oldalát, valamint a repülés okozta zsigeri érzést. Mindketten tapasztalt berepülő pilóták voltak. A berepülő pilóták dolga, hogy felfedezzék a repülőgép tervezése során elkövetett hibákat. Ezekre repülés közben is fény derülhet, persze jobb még a földön kiszűrni azokat. Mivel mindketten az első hét amerikai asztronauta közé tartoztak, jó szolgálatot tett nekik ez a törekvésük a tökéletességre.

Deke és Alan az emberes űrprogram sűrűjében dolgozott. Deke felelt a különböző legénységek kiválasztásáért, illetve azért, hogy útjukra felkészültek legyenek. Nagyon szívén viselte emberei sorsát: védte, támogatta és bátorította őket. Mivel valamennyien berepülő pilóták voltak, könnyen szót értett velük. A létező legkiválóbb főnök volt.

Alan az Asztronauta Hivatalt vezette, és a napi munka irányítása volt a feladata. Az asztronauták aktív közreműködésére volt szükség az űrhajók tesztelésekor, a tervek véleményezésekor, ráadásul interjúkat is adtak az újságok részére. Nagy odafigyeléssel osztotta szét ezeket a soha véget nem érő feladatokat kis létszámú csapatának „srácai” között. Ő utasította vissza a nem megfelelő, vagy nem megfelelő időben érkezett felkéréseket. Igazi „kulcsember” volt, és jól kezelte ezt a helyzetet.

A „Moon Shot” kettejük története, de sokkal több annál, mint pusztán űrrepüléseik elbeszélése: a könyv az emberi történelem legizgalmasabb vállalkozásában betöltött központi szerepüket részletezi. Howard Benedict és Jay Barbree a világ két legtapasztaltabb űrkutatással foglalkozó újságírója: az űrkorszak hajnalától kezdve tudósítottak győzelmekről és tragédiákról egyaránt. Kivételesen jól felkészültek ahhoz, hogy felidézzék és rögzítsék a kor figyelemre méltó eseményeit, valamint az ezeket kísérő érzelmeket.

Deke Slayton nem érhette meg ennek a könyvnek a megjelenését: túl hamar eltávozott közülünk. De nem szerette volna, ha meggyászoljuk. Nem ilyen ember volt. Történjen jó vagy rossz, egyforma lelkesedéssel tette a dolgát. Adósai vagyunk.

Luna ismét elhagyatott. Két évtized telt el úgy, hogy ember nem lépett újra poros felszínére. Holdautók sem járőröznek a fennsíkjain. Csöndes bástyák vigyázzák a hatalmas területeket, ahol ember még sosem járt. Ismeretlen tájak várják a földi felfedezők visszatérését. Akik egyszer vissza is fognak térni.

Neil Armstrong
1994. február" (Folyt.köv.)

Ez nem sci-fi: a Google által szponzorált 30 millió dollár összdíjazású Lunar X PRIZE versenynek egy magyar csapat is a résztvevője. A cél: magánpénzből eljutni a Holdra. Ezen a blogon pénz helyett lájkokat gyűjtünk nekik: csatlakozz Te is a Puli Space facebook-oldalához!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://moonshot.blog.hu/api/trackback/id/tr574812562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása